Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska turistka utrpela zranenia pri útoku ľadového medveďa

Na archívnej snímke z 13. júna 2008 medveď biely (Ursus maritimus) stojí na ľadovej kryhe neďaleko nórskeho súostrovia Svalbard. Medveď biely zaútočil v pondelok 8. augusta 2022 na kemping na súostroví Svalbard. Pri útoku zranil francúzskeho turistu, ale zranenia neohorzujú život Francúza. Medveď bol neskôr zastrelený. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Francúzsku turistku napadol v pondelok na nórskom súostroví Špicbergy ľadový medveď. Žena pri incidente utrpela len ľahšie zranenia, uviedli miestne úrady.

Oslo 8. augusta (TASR) - Francúzsku turistku napadol v pondelok na nórskom súostroví Špicbergy ľadový medveď. Žena pri incidente utrpela len ľahšie zranenia, uviedli miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Francúzka bola členkou výpravy 25 turistov, ktorí na Špicbergoch stanovali.

Šéf miestnej polície Stein Olav Bredli uviedol, že do ich stanového tábora vnikol v ranných hodinách medveď biely a spôsobil Francúzke poranenie ramena. Do nemocnice ju previezli vrtuľníkom a nie je v ohrození života.

Medveď z tábora ušiel, keď na neho začali strieľať. Utrpel pritom vážne zranenie, pre ktoré ho museli utratiť.

Na Špicbergoch je mimo mestských oblastí povinné nosiť so sebou zbraň práve z dôvodu hroziacich útokov medveďov bielych. Samci môžu vážiť 300 – 600 kilogramov, samice približne o polovicu menej, píše AFP.

V roku 2015 sa podľa oficiálnych údajov na Špicbergoch nachádzalo 1000 ľadových medveďov. Tieto živočíchy patria od roku 1973 k chráneným druhom.

Od roku 1971 usmrtili medvede na tomto súostroví šesť osôb. Doposiaľ poslednou obeťou takéhoto útoku sa v roku 2020 stal 38-ročný Holanďan.

Podľa odborníkov sa medvede biele sťahujú do blízkosti obývaných oblastí, kde si hľadajú alternatívne zdroje obživy. V dôsledku roztápania morského ľadu totiž prichádzajú o možnosť loviť tulene, ktoré sú ich prirodzeným zdrojom potravy.