Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzska vláda chce bojovať proti femicíde a násiliu na ženách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Téma násilia na ženách sa vo Francúzsku dostala do popredia po tom, ako počas víkendu prišlo až k trom vraždám žien, ktoré rôznym spôsobom zavraždili ich partneri.

Paríž 5. januára (TASR) - Francúzska vláda v utorok prisľúbila, že zintenzívni svoj boj proti femicíde — rodovo motivovaným vraždám žien. Vláda tak spravila po tom, ako počas uplynulého víkendu prišlo vo Francúzsku až k trom takýmto vraždám, pričom všetky tieto ženy zavraždili ich súčasní alebo bývalí partneri, informovala agentúra AFP.

"V roku 2021 prišlo (vo Francúzsku) k viac ako 100 femicídam, pričom od začiatku tohto roka boli vykonané ďalšie tri vraždy... Vláda a národ sú plne zaviazané bojovať proti tejto pohrome," uviedol francúzsky premiér Jean Castex.

Ten zároveň pripomenul, že vláda už v minulosti prijala niekoľko krokov zameraných na boj proti domácemu násiliu. Vo Francúzsku zriadili napríklad nepretržitú núdzovú linku a približne 90.000 príslušníkov polície prešlo špeciálnym školením zameraným na zvládnutie prípadov týraných žien. Vláda podľa Castexa ročne na boj proti domácemu násiliu minie približne miliardu eur.

Podľa francúzskeho hnutia #NousToutes bojujúcemu proti násiliu na ženách vynaložené prostriedky nestačia a vláda na čele s prezidentom Emmanuelom Macronom robí veľmi málo v súvislosti s ochranou žien.

"Počet femicíd z roka na rok neklesá, a to je vážne," uviedla Marylie Breuilová z hnutia #NousToutes.

Téma násilia na ženách sa vo Francúzsku dostala do popredia po tom, ako počas víkendu prišlo až k trom vraždám žien, ktoré rôznym spôsobom zavraždili ich partneri. Táto téma pritom podľa AFP môže zohrať dôležitú úlohu aj počas nadchádzajúcich prezidentských volieb vo Francúzsku.

Šéfka regiónu Ile-de-France (metropolitnej oblasti Paríža) a kandidátka na prezidenta Valérie Pécresseová napríklad vyzvala na zorganizovanie špeciálnych súdov, ktoré sa budú zaoberať prípadmi domáceho násilia.

"Domáce násilie ešte nikdy nebolo vo verejnej diskusii tak prítomné," uviedla Pécresseová pre denník Le Monde.