Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzska vláda predĺžila program na podporu cyklodopravy v mestách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vedenia viacerých francúzskych miest - vrátane Paríža - zmenili počas uplynulých mesiacov organizáciu dopravy na cestách tak, že vyhradili časť pruhov ako chránené cyklotrasy.

Paríž 14. septembra (TASR) - Francúzska vláda vyčlení ďalších 20 miliónov eur na dotácie pre občanov určené na opravy alebo nastavenie bicyklov a predĺži tak platnosť vládneho programu zameraného na zníženie počtu cestujúcich vo verejnej hromadnej doprave počas koronakrízy.

O dotáciu vo výške 50 eur bude teraz možné uchádzať sa do konca roka 2020, oznámili v pondelok pri návšteve parížskeho obchodu s bicyklami ministerka životného prostredia Barbara Pompiliová a minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari. Informovala o tom agentúra AFP.

Vedenia viacerých francúzskych miest - vrátane Paríža - zmenili počas uplynulých mesiacov organizáciu dopravy na cestách tak, že vyhradili časť pruhov ako chránené cyklotrasy. Aj vďaka tomuto opatreniu došlo od mája tohto roku v porovnaním s rovnakým obdobím minulého roku k 30-percentnému nárastu počtu cyklistov na cestách francúzskych miest.

Dotáciu na opravu alebo nastavenie bicykla doteraz využilo asi 620.000 ľudí. Obchody a servisy sú podľa AFP zaplavené objednávkami, pričom niektoré prevádzky v Paríži ponúkajú termíny až na november.

Cieľom vlády podľa ministerky Pompiliovej je, aby vládny program do konca tohto roku využil milión ľudí. Ministerka okrem toho dodala, že vláda zvýši o 200 eur zľavu ponúkanú domácnostiam s nízkym príjmom na nákup elektrických bicyklov.

Ministerka zdôraznila, že prvoradou úlohou vlády je zabezpečiť, aby všetci cyklisti, od skúsených až po nováčikov, "mohli jazdiť (po cestách) úplne bezpečne".

Uviedla, že v rámci plánu hospodárskej obnovy Francúzska po koronakríze sa počíta aj s prostriedkami na vybudovanie bezpečných parkovacích miest pre bicykle pri železničných staniciach i na nové cyklotrasy.