Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzske herečky si na podporu protestov v Iráne ostrihali vlasy

Na archívnej snímke z 18. septembra 2022 francúzska herečka Juliette Binocheová pózuje počas fototermínu na jubilejnom 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v severošpanielskom meste San Sebastián. Foto: TASR/AP

Ženy, ktoré si skladajú z hlavy šatky a strihajú si vlasy, sa stali ústredným obrazom protestov v Iráne vyvolaných násilnou smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej.

Paríž 5. októbra (TASR) - Známe francúzske herečky – vrátane Isabelle Huppertovej, Juliette Binocheovej či Marion Cotillardovej – si vo videu zverejnenom v stredu na Instagrame ostrihali v rámci solidarity s protestujúcimi ženami v Iráne vlasy. Vo videu sa objavili aj dve britské herečky s úzkymi väzbami na Francúzsko: Charlotte Ramplingová a Jane Birkinová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K zverejneniu videa došlo deň po tom, ako vyše 1000 francúzskych profesionálov z oblasti filmu vrátane herečky Léy Seydouxovej a šéfa filmového festivalu v Cannes Thierryho Frémauxa podpísalo petíciu "podporujúcu vzburu žien v Iráne".

Ženy, ktoré si skladajú z hlavy šatky a strihajú si vlasy, sa stali ústredným obrazom protestov v Iráne vyvolaných násilnou smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej.

Túto mladú Kurdku zatkla 13. septembra v Teheráne mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania a zahaľovania vlasov. Vo väzbe náhle omdlela a po troch dňoch v kóme ju vyhlásili za mŕtvu. Aktivisti a Amíníovej príbuzní vinia políciu z použitia násilia, čo však iránske bezpečnostné sily odmietajú.

Videokampaň s hashtagom #HairForFreedom odštartovala skupina francúzskych právnikov.

"Obyvatelia Iránu na čele so ženami riskujú protestmi svoje životy. Títo ľudia chcú len tie najzákladnejšie slobody. Tieto ženy a títo muži si zaslúžia našu podporu... Je nemožné neodsúdiť, znova a zakaždým, túto hroznú represiu," uvádza sa v posolstve sprevádzajúcom zmienené video.