Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzske média chcú pomôcť týždenníku Charlie Hebdo

Na archívnej snímke šéfredaktor francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, Stéphane "Charb" Charbonnier v Paríži. Na 12 sa zvýšil počet obetí streľby v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži vrátane šéfredaktora Stéphana Charbonniera. Medzi obeťami sú aj dvaja policajti. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický. Zdroje z francúzskej polície pod podmienkou anonymity neskôr uviedli, že podozrivými z útoku sú francúzski občania Said Kouachi a Cherif Kouachi, bratia vo veku niečo nad 30 rokov, a 18-ročný Hamyd Mourad, ktorého štátna príslušnosť nebola bezprostredne jasná. Foto: TASR/AP

Udržať ho nažive plánujú poskytnutím potrebného personálneho a technického vybavenia.

Paríž 8. januára (TASR) - Veľké francúzske mediálne domy ponúkli satirickému týždenníku Charlie Hebdo po brutálnom stredajšom teroristickom útoku pomoc. Tamojšie médiá chcú magazínu poskytnúť potrebné personálne a technické vybavenie k tomu, aby sa udržal naďalej v chode, napísala dnes agentúra DPA.

Štátny rozhlas a televízia, ako aj denník Le Monde, to oznámili v stredu večer v spoločnom tlačovom vyhlásení, ktoré nesie titulok: "Aby Charlie žil".

Riaditelia tamojších hlavných médií z Radio France, France Télévisions a Le Monde vyzvali tiež všetky ostatné francúzske média, aby udržali slobodu tlače a prejavu.

Pri stredajšom teroristickom útoku zabili páchatelia v sídle týždenníka Charlie Hebdo spolu 12 ľudí - ôsmich novinárov, dvoch policajtov, pracovníka údržby a návštevníka. Zranených je 11 osôb, štyria z nich vážne.

"Pomstili sme proroka Mohameda! Zabili sme Charlie Hebdo," kričal jeden z útočníkov po francúzsky, čo je zachytené i na videozázname nakrútenom z blízkej budovy. Podľa jedného zo svedkov, ktorý ich videl pri výmene auta v inej časti Paríža, pokojne povedali "môžete médiám povedať, že to je al-Káida v Jemene".



Identifikačné doklady oboch bratov alžírskeho pôvodu Chérifa (32) a Saida (34) Kouachiovcoch - francúzskych občanov narodených v Paríži - objavila polícia v opustenom aute, v ktorom z miesta činu unikali. Najmladší z troch podozrivých, len 18-ročný Mourad Hamyd, sa v stredu v Charleville-Mezieres zhruba 70 kilometrov severovýchodne od mesta Reims vzdal polícii a tvrdí, že je nevinný.