Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Francúzske mestá môžu zaviesť povinné nosenie rúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krok prichádza v čase, keď krajina bojuje s obnoveným výskytom koronavírusového ochorenia COVID-19.

Paríž 31. júla (TASR) - Francúzsko dalo v piatok miestnym samosprávam právomoc vyhlásiť nosenie tvárových rúšok na verejnosti za povinné. Tento mandát okamžite uplatnil magistrát mesta Lille na severe krajiny.

Krok prichádza v čase, keď krajina bojuje s obnoveným výskytom koronavírusového ochorenia COVID-19.

Sedemdenný priemer nových prípadov infekcie vo Francúzsku sa posunul nad 1000 prípadov za deň po prvý raz od prvej polovice mája, keď v krajine začali postupne zmierňovať celoštátne obmedzenie pohybu obyvateľstva.

Činitelia dúfajú, že lokálne opatrenia dokážu zabrániť druhej vlne nákazy bez rušivých celoštátnych nariadení.

Minister zdravotníctva Olivier Véran na sociálnej sieti Twitter uviedol, že uplatniť tento mandát "možno lokálne, v závislosti od epidemiologickej situácie v každom regióne".

Nosenie tvárových rúšok v Lille, ležiacom neďaleko belgických hraníc, bude povinné od pondelka na peších zónach a mestských parkoch, potvrdili príslušní predstavitelia.

Francúzske zdravotnícke úrady vo štvrtok nahlásili 1377 nových potvrdených prípadov nákazy, čím sa celková bilancia v krajine dostala na číslo 186.573, informuje agentúra Reuters.

Nárast počtu infekcií vo Francúzsku prichádza po tom, ako podobný vývoj zaznamenali aj v Španielsku, čo prispieva k obavám, že Európu čaká druhá koronavírusová vlna.

Véran v stredu už skôr vyzval občanov, aby sa neprestali chrániť pred ochorením COVID-19 spôsobovaným koronavírusom, ale dodal, že krajina "nečelí druhej vlne".

Francúzsko má siedmy najvyšší počet mŕtvych na COVID-19 na svete.