Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzske ministerstvo si predvolalo ruského veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s nedávnym výnosom ruského prezidenta Putina, ktorý sa týka prijímania ruských občanov za zamestnancov diplomatických misií v Moskve.

Paríž 5. mája (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s nedávno oznámenými sankciami Moskvy voči predstaviteľom EÚ v utorok predvolalo ruského veľvyslanca v Paríži Alexeja Meškova. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o reakciu na rozhodnutie, ktoré Moskva oznámila 30. apríla, keď zakázala vstup na svoje územie ôsmim predstaviteľom EÚ vrátane predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho, či podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej. Na čiernom zozname sa ocitol aj francúzsky poslanec Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Jacques Maire.

Paríž vo svojom vyhlásení upozornil, že "je nepravdepodobné, že tieto opatrenia umožnia deeskaláciu súčasného napätia". Rusko preto vyzval na zodpovedné správanie.

Francúzske ministerstvo súčasne vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s nedávnym výnosom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa týka prijímania ruských občanov za zamestnancov diplomatických misií v Moskve. Paríž požiadal Moskvu, aby upustila od realizácie tohto rozhodnutia.

Na sankčnom zozname Moskvy je aj šéf berlínskej prokuratúry Jörg Raupach i Asa Scottová, vedúca laboratória špecializovaného na toxické látky Švédskej agentúry pre výskum obrany (FOI), ktoré pomohlo potvrdiť, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol vlani otrávený nervovým toxínom novičok.

V kauze Navaľného sa angažuje aj sankcionovaný francúzsky poslanec Maire, pretože ako spravodajca PZ RE pripravuje niekoľko správ týkajúcich sa podmienok a okolností Navaľného väznenia v Rusku.

Rozhodnutie Moskvy uvaliť sankcie na predstaviteľov EÚ bolo jej reakciou na reštriktívne opatrenia, ktoré 2. a 22. marca uvalila Rada EÚ proti šiestim ruským občanom.