Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzske veľvyslanectvo sa vráti z Ľvova do Kyjeva

Na archívnej snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jeana-Yves Le Drian. Foto: TASR/AP

Francúzsko však naďalej odporúča svojim občanom, aby necestovali na Ukrajinu, a to ani do Kyjeva.

Paríž 14. apríla (TASR) - Francúzsko vo štvrtok oznámilo, že presťahuje svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do hlavného mesta Kyjev po tom, ako ho začiatkom marca premiestnilo do mesta Ľvov na západe krajiny v reakcii na ruskú inváziu. Vo vyhlásení to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian toto rozhodnutie oznámil počas telefonického rozhovoru s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.

K presunu diplomatického zboru dôjde podľa ministerstva čoskoro a "umožní Francúzsku ešte viac prehĺbiť podporu Ukrajine vo všetkých sférach s cieľom čeliť vojne, ktorú Rusko rozpútalo 24. februára".

Francúzsko však naďalej odporúča svojim občanom, aby necestovali na Ukrajinu, a to ani do Kyjeva.

Francúzsko poskytuje Ukrajine podporu prostredníctvom vojenského vybavenia, humanitárnej pomoci a pomoci pri vyšetrovaní vojnových zločinov, ktoré údajne spáchali ruské sily.

Francúzska vláda vyčlenila 100 miliónov eur na humanitárnu podporu Ukrajine a susedným krajinám vrátane Poľska a Moldavska, do ktorých prišlo mnoho utečencov z Ukrajiny.