Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzskeho exministra odsúdili za podvod s pracovnými miestami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sedemdesiatpäťročný Mercier bol ministrom v rokoch 2010 – 2012 za úradovania prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Paríž 26. januára (TASR) — Bývalý francúzsky minister spravodlivosti Michel Mercier bol vo štvrtok uznaný za vinného zo sprenevery a odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov. Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívnych pracovných miest, z ktorých profitovali jeho príbuzní, informovala agentúra AFP.

Sedemdesiatpäťročný Mercier, ktorý bol ministrom v rokoch 2010 – 2012 za úradovania prezidenta Nicolasa Sarkozyho, si v rámci spomínanej schémy nárokoval od štátu desiatky tisíc eur pre svoju manželku a dcéru, a to za prácu v parlamente, ktorú však nikdy nevykonali.

Mercier si ešte ako senátor (2005 – 2009) uplatnil nárok na 50.000 eur ako plat pre svoju manželku Joelle a v rokoch 2012 - 2014 žiadal ďalších 37.000 eur ako mzdu pre svoju dcéru Delphine.

Počas tohto obdobia však Delphine Mercierová žila v Londýne a do sídla francúzskeho Senátu ani nevkročila. Jej otec však tvrdil, že pôsobila ako jeho "kultúrna poradkyňa".

Mercier ani jeho dcéra neboli schopní predložiť žiadny dôkaz o reálne vykonanej práci.

Joelle Mercierová počas súdneho procesu tvrdila, že napríklad zastupovala svojho manžela na dedinských jarmokoch a pohreboch. Súd ju uznal za vinnú zo sprisahania s cieľom spreneveriť financie z verejných zdrojov a z prijímania takýchto peňazí a odsúdil ju na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 18 mesiacov a pokutu 40.000 eur.

Mercierovej dcére súd vymeral 12-mesačný podmienečný trest a pokutu 10.000 eur.

Kým vo Francúzsku v roku 2017 zakázali poslancom Národného zhromaždenia a Senátu zamestnávať svojich rodinných príslušníkov, bolo za podobné trestné činy odsúdených niekoľko francúzskych politikov.

Tieto súdne procesy boli reakciou na pobúrenie verejnosti v súvislosti s mediálne známym prípadom bývalého pravicového premiéra Francoisa Fillona, ktorého uznali za vinného zo sprenevery státisícov eur z verejných zdrojov. Tie dal vyplatiť svojej manželke Penelope, ktorú fiktívne zamestnával ako svoju poslaneckú asistentku.

Škandál nazvaný Penelopegate odhalili francúzske médiá v čase, keď bol Fillon hlavným favoritom prezidentských volieb. Jeho prezidentské ambície boli týmito odhaleniami zmarené, čím sa uvoľnil priestor pre vtedy ešte relatívne neznámeho Emmanuela Macrona.

Súd vlani Fillonovi skrátil trest z pôvodných piatich rokov väzenia s podmienečným odkladom na tri roky na štyri roky väzenia s podmienečným odkladom na tri roky.