Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzski biskupi sa dohodli, odškodnia obete sexuálneho zneužívania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev uznala svoju "inštitucionálnu zodpovednosť" a rozhodla sa ísť "cestou uznania a odškodnenia", uviedol predseda biskupskej konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort.

Paríž 8. novembra (TASR) - Francúzski biskupi sa v pondelok dohodli na tom, že finančne odškodnia obete pohlavného zneužívania. Predseda biskupskej konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort to označil za "rozhodujúci krok".

Moulins-Beaufort podľa agentúry AP na tlačovej konferencii uviedol, že katolícka cirkev uznala svoju "inštitucionálnu zodpovednosť" a rozhodla sa ísť "cestou uznania a odškodnenia".

Výročné zasadnutie biskupskej konferencie sa konalo približne mesiac po tom, ako boli zverejnené výsledky vyšetrovania, ktoré odhalilo rozsiahle zneužívanie detí predstaviteľmi francúzskej katolíckej cirkvi. Nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku totiž 5. októbra zverejnila správu v rozsahu 2500 strán, podľa ktorej vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330.000, vyplýva zo zistení nezávislej komisie. Tá v správe opísala, že v cirkvi dochádzalo k "systémovému" utajovaniu takéhoto zneužívania.

"Cítili sme znechutenie a hrôzu, keď sme si uvedomili, aké veľké utrpenie prežívalo a stále prežíva mnoho ľudí," povedal Moulins-Beaufort. Biskupi podľa jeho slov uznali zodpovednosť cirkvi, z ktorej vypláva aj finančná kompenzácia. Dodal, že takúto cestu jednak navrhla konferencia, a jednak ju očakávali aj samotní "zahanbení veriaci". Podrobnosti o finančnej kompenzácii, vrátane jej výšky, predseda biskupskej konferencie nepriblížil.