Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzski biskupi uznali zodpovednosť cirkvi za zneužívanie detí

Éric de Moulins-Beaufort, archívne foto. Foto: TASR/AP

Komisia podľa svojho predsedu Jeana-Marca Sauvého odhaduje, že v rokoch 1950-2020 bolo v katolíckej cirkvi vo Francúzsku najmenej 2900–3200 pedofilov.

Paríž 5. novembra (TASR) - Katolícka cirkev nesie "inštitucionálnu zodpovednosť" za tisíce zdokumentovaných prípadov zneužívania detí, oznámili v piatok francúzski biskupi. Informovala o tom agentúra AFP.

Biskupská konferencia na svojom výročnom zasadnutí uznala, že cirkev sa previnila tým, že umožnila, aby sa zneužívanie stalo "systémovým". Konštatoval to predseda konferencie arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort. Jeho slová zazneli mesiac po zverejnení správy o zneužívaní detí katolíckym duchovenstvom vo Francúzsku.

Nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku 5. októbra zverejnila správu v rozsahu 2500 strán, podľa ktorej vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950–2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330.000, vyplýva zo zistení nezávislej komisie.

Komisia podľa svojho predsedu Jeana-Marca Sauvého odhaduje, že v spomínanom období bolo v katolíckej cirkvi vo Francúzsku najmenej 2900–3200 pedofilov z celkového počtu okolo 115.000 kňazov alebo iných hodnostárov.

Deň po zverejnení správy arcibiskup Moulins-Beaufort vyhlásil, že kňazi nie sú povinní hlásiť sexuálne zneužívanie v prípade, ak sa o ňom dozvedeli počas spovede, počas ktorej sa veriaci vyspovedajú z hriechov. Jeho vyjadrenie šokovalo mnohých ľudí vo Francúzsku. Arcibiskup neskôr nástojil na tom, že ochrana detí je "absolútnou prioritou".