Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzski hasiči dostali pod kontrolu požiare na juhozápade krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa predstaviteľky miestnej samosprávy Fabienne Bucciovej s hasením pomohlo chladnejšie počasie, hoci v oblasti sa neočakávajú výrazné zrážky.



Bordeaux 20. júla (TASR) - Hasiči vďaka zlepšeným poveternostným podmienkam dostali pod kontrolu dva požiare vyčíňajúce na juhozápade Francúzska, no ich šírenie sa nepodarilo úplne zastaviť. TASR prevzala túto informáciu v stredu od agentúry AFP.

"Situácia sa cez noc zlepšila," povedal hovorca miestnych hasičov Arnaud Mendousse s tým, že od utorka večera plamene pohltili len 300 hektárov porastu.

Podľa predstaviteľky miestnej samosprávy Fabienne Bucciovej s hasením pomohlo chladnejšie počasie, hoci v oblasti sa neočakávajú výrazné zrážky.

Najrozsiahlejší požiar horí v riedko obývanej oblasti južne od Bordeaux pri dedine Landiras. Polícia v tejto veci vedie vyšetrovanie pre podozrenie z podpaľačstva. Podozrivá osoba je vo väzbe a v stredu bude obvinená alebo prepustená.

Druhý požiar zachvátil obľúbenú turistickú oblasť pri Dune du Pilat, najväčšej pieskovej dune v Európe, ležiacej neďaleko Arcachonského zálivu. Predpokladá sa, že ho spôsobila dodávka, ktorá začala horieť minulý týždeň.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron navštívi v stredu v sprievode ministra vnútra Géralda Darmanina požiarom zasiahnutý departement Gironde, kde od minulého týždňa zhorelo celkovo 20.600 hektárov lesa a evakuovaných bolo okolo 37.000 ľudí.

Borovicové lesy pozdĺž pobrežia Atlantiku sú po mesiacoch sucha, ktoré postihlo celé Francúzsko, vysušené. Teploty v tejto oblasti klesli v stredu na 25 stupňov z utorňajších takmer 40 stupňov Celzia.