Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzski konzervatívci za prezidentskú kandidátku zvolili Pécressovú

Na snímke kandidátka na prezidentku Francúzska Valérie Pécressová. Foto: TASR/AP

Pécressová získala takmer 61 percent hlasov členov strany

Paríž 4. decembra (TASR) - Francúzska konzervatívna strana Republikáni (LR) si v sobotu za svoju kandidátku v budúcoročných prezidentských voľbách zvolila Valérie Pécressovú. Voľba bude mať pravdepodobne významný vplyv na podobu volebnej kampane, informovala agentúra AFP.

Členovia LR v rozhodujúcom kole primárok uprednostnili umiernenú predsedníčku regionálnej rady parížskej metropolitnej oblasti Île-de-France pred radikálom Ericom Ciottim, oznámil šéf strany Christian Jacob. Pécressová bude prvou prezidentskou kandidátkou za LR.

"Strana (francúzskeho povojnového vodcu) generála (Charlesa) de Gaulla..., naša politická rodina, bude mať ženskú kandidátku v prezidentských voľbách. Myslím dnes na všetky ženy Francúzska. Dám všetko v záujme víťazstva," povedala Pécressová po zverejnení výsledkov.

Pécressová získala takmer 61 percent hlasov členov strany, kým Ciotti len niečo viac než 39 percent, píše AFP. Ciotti porážku akceptoval a okamžite vyjadril prezidentskej kandidátke podporu.

Analytici považujú výsledok primárok v LR za rozhodujúci pre podobu volieb. Podľa aktuálnych prieskumov je ich favoritom súčasný prezident Emmanuel Macron, hoci tento bývalý investičný bankár a centrista zatiaľ nepotvrdil, že má záujem znovu kandidovať, uvádza AFP.

Podľa agentúry všetko nasvedčuje tomu, že prezidentským voľbám v apríli 2022 budú dominovať obavy z imigrácie a bezpečnostné otázky. Témou bude aj pandémia a jej zvládnutie, pričom Macron by podľa analytikov mohol ťažiť z toho, že vo Francúzsku je vyššia miera zaočkovanosti a menšie obmedzenia ako v niektorých iných európskych krajinách.