Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzski socialisti si vybrali za prezidentskú kandidátku Hidalgovú

Na archívnej snímke Anne Hidalgová. Foto: TASR/AP

Hidalgová (62), ktorá pochádza zo španielskej robotníckej rodiny, prisľúbila, že sa bude sústrediť na sociálnu spravodlivosť a ochranu podnebia.

Paríž 24. októbra (TASR) - Francúzski socialisti oficiálne plánujú navrhnúť parížsku starostku Anne Hidalgovú ako prezidentskú kandidátku svojej strany do volieb novej hlavy štátu, ktoré sa budú konať na budúci rok v apríli.

Hidalgovú vybrala Socialistická strana (PS) za kandidátku na sneme, ktorý sa konal v sobotu v meste Lille - týždeň po tom, ako tri štvrtiny členov strany zahlasovali v prospech jej kandidatúry, informuje tlačová agentúra DPA.

Hidalgová (62), ktorá pochádza zo španielskej robotníckej rodiny, prisľúbila, že sa bude sústrediť na sociálnu spravodlivosť a ochranu podnebia.

Podľa vlastných slov chce bojovať za ľudí, o ktorých sa nikto nestará, posilniť odbory, zaviesť čiastočný strop na nájomné a vytvoriť poistenie v nezamestnanosti. Hidalgová je starostkou hlavného mesta Francúzska od roku 2014.

Nedávne prieskumy verejnej mienky však ukázali, že má podporu maximálne 5,5 percenta voličov. Pred mesiacom, keď po prvý raz ohlásila svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách, ju podporovalo osem percent obyvateľstva.

Pravicový populistický novinár Éric Zemmour, ktorý má podľa DPA záujem zúčastniť sa na voľbách, ale ešte nie je oficiálnym kandidátom, má väčšiu podporu.

Niektoré prieskumy naznačujú, že sa s 15-17 percentami podpory nachádza na druhom mieste, čo je o niečo viac, než má kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová z nacionalistickej strany Národné združenie (RN).

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je aktuálne na prvom mieste s 23-27 percentami voličskej podpory. O víťazovi volieb sa pravdepodobne rozhodne až v druhom kole medzi Macronom a Le Penovou, odhadujú politológovia.