Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzski vojaci zajali v Mali vysokopostaveného džihádistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teroristická skupina Islamský štát Veľkej Sahary sa prihlásila už k viacerým útokom na francúzskych a malijských vojakov.

Paríž 17. júna (TASR) - Francúzski vojaci pôsobiaci v Mali zajali vysokopostaveného džihádistu z organizácie Islamský štát Veľkej Sahary (EIGS). Oznámila to v stredu večer francúzska armáda, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Džihádistický veliteľ známy pod prezývkou abú Dardar bol zadržaný 11. júna v nepokojnej oblasti, kde Mali hraničí s Nigerom a Burkinou Faso. Ide o región, kde dochádza k častým útokom islamských militantov.

Hľadaný džihádista bol vypátraný za pomoci vrtuľníka. Hoci bol ozbrojený, vzdal sa bez boja.

Abú Dardar bol zatknutý už v roku 2014 a odovzdaný malijským úradom. Na slobodu sa dostal vlani v októbri v rámci výmeny väzňov, vďaka ktorej bola na slobodu prepustená aj francúzsko-švajčiarska humanitárna pracovníčka Sophie Pétroninová a približne 200 väznených džihádistov.

Teroristická skupina Islamský štát Veľkej Sahary (EIGS) sa prihlásila už k viacerým útokom na francúzskych a malijských vojakov.

Francúzske jednotky nasadené v Mali sa snažia prioritne vypátrať a dolapiť vodcov militantných skupín, aby oslabili ich bojaschopnosť. Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred časom avizoval, že sa toto úsilie ešte zintenzívni.