Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzski výsadkári podnikli vojenské cvičenie v Estónsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AP bolo Francúzsko jednou z prvých krajín, ktoré vyslali svojich vojakov, aby posilnili východné krídlo Severoatlantickej aliancie po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára.

Tallinn 22. júna (TASR) - Francúzske ozbrojené sily uskutočnili vopred neohlásené vojenské cvičenie v Estónsku. Do akcie v pobaltskej krajine susediacej s Ruskom sa zapojilo viac ako 100 výsadkárov. Informovalo o tom v stredu francúzske ministerstvo obrany, napísala agentúra AP.

Výsadková operácia s názvom Thunder Lynx sa uskutočnila v utorok večer. Počas operácie "vo veľmi krátkom čase vysadili približne 100 mužov" z 11. francúzskej výsadkovej brigády "nad oblasťou zabezpečenou estónskymi vojakmi", uviedol silový rezort vo vyhlásení.

Narýchlo zorganizované cvičenie v Estónsku, ktoré je spojencom v rámci NATO, bolo vykonané ako akt "strategickej solidarity" uprostred ruskej vojny na Ukrajine, doplnilo ministerstvo. "Výsadková operácia ilustruje schopnosť francúzskych ozbrojených síl zasiahnuť v prípade núdze a podporiť spojeneckú krajinu," spresnil Paríž.

Podľa AP bolo Francúzsko jednou z prvých krajín, ktoré vyslali svojich vojakov, aby posilnili východné krídlo Severoatlantickej aliancie po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára. Okolo 500 vojakov má napríklad v Rumunsku, kde sú súčasťou síl rýchlej reakcie NATO. V máji Paríž rozmiestnil v Rumunsku aj systém protivzdušnej obrany. Prezident Emmanuel Macron počas tamojšej nedávnej návštevy zdôraznil záväzok svojej krajiny "brániť Európu v čase vojny".