Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Austrália sú chcú vybudovať svoje bilaterálne vzťahy

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 austrálsky premiér Scott Morrison reční počas tlačovej konferencie o ruskej invázii na Ukrajine v Sydney. Foto: TASR/AP

Austrálske úrady v apríli uviedli, že Canberra by mohla za zrušenie zmluvy vyplatiť Francúzsku 3,7 miliardy eur.

Paríž/Canberra 27. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nový austrálsky premiér Anthony Albanese chcú opätovne vybudovať vzájomné vzťahy svojich krajín, ktoré narušilo zrušenie zmluvy o nákupe ponoriek. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Lídri týchto dvoch krajín spolu vo štvrtok telefonovali a dohodli sa na "opätovnom vybudovaní vzťahov založených na dôvere a rešpekte".

"Po uznaní vážneho narušenia dôvery v súvislosti s rozhodnutím predchádzajúceho premiéra Scotta Morrisona vypovedať zmluvy o ponorkách, sa francúzsky prezident a austrálsky premiér dohodli znovuvybudovať bilaterálne vzťahy," uvádza vo vyhlásení Elyzejský palác.

Zároveň dodáva, že bude vypracovaný plán pre novú bilaterálnu agendu. Francúzsko a Austrália budú podľa Elyzejského paláca spolupracovať na naliehavých globálnych problémoch, akými sú klimatická kríza či strategické výzvy v indo-pacifickom regióne.

Macron okrem toho počas telefonátu zagratuloval Albaneseovi k víťazstvu vo voľbách. Nový austrálsky premiér bol do funkcie uvedený len v pondelok, pripomína Reuters.

Francúzsko obvinilo Austráliu zo zrady po tom, ako sa Canberra rozhodla vlani v októbri uprednostniť jadrové ponorky s britskou a americkou technológiou a vypovedala zmluvu s francúzskou spoločnosťou Naval Group v hodnote 50 miliárd eur.

Austrálske úrady v apríli uviedli, že Canberra by mohla za zrušenie zmluvy vyplatiť Francúzsku 3,7 miliardy eur.