Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Benin podpísali dohodu o vrátení kultúrnych pamiatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Artefakty boli z Dahome vyvezené v roku 1892 a pochádzajú z kráľovských palácov v meste Abomey, zaradených na zoznam svetového dedičstva UNESCO

Paríž 10. novembra (TASR) - Prezident západoafrického Beninu Patrice Talon podpísal v utorok dohodu, na základe ktorej Francúzsko vráti jeho vlasti 26 artefaktov. Tie Francúzi z Beninu – niekdajšieho Dahome – vyviezli ešte počas koloniálneho obdobia v 19. storočí. Talon zároveň vyjadril nádej, že táto dohoda pripraví pôdu na návrat ďalších kultúrnych pamiatok, informovala agentúra Reuters.

"Budete so mnou súhlasiť, že návrat 26 artefaktov, ktorý dnes oslavujeme, je iba jedným krokom v ambicióznom proces spravodlivosti a návratu dedičstva kráľovstva Benin získaného pod nátlakom," uviedol Talon počas rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom po podpísaní dohody v Elyzejskom paláci.

Uvedené artefakty boli z Dahome vyvezené v roku 1892 a pochádzajú z kráľovských palácov v meste Abomey, zaradených na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Predmety boli vystavované v múzeách v Paríži spolu s tisícami ďalších, ktoré Francúzi odniesli v koloniálnej dobe z Afriky.

Týchto 26 artefaktov navyše predstavuje len malú časť celku, ktorého návrat Benin požaduje: snaží sa totiž dosiahnuť, aby mu bolo vrátaných až 5000 artefaktov.

Napriek tomu však odovzdanie týchto pamiatok možno označiť za míľnik v dlhoročnom boji afrických krajín o návrat umeleckých predmetov, ktoré z čierneho kontinentu odviezli objavitelia a kolonizátori zo Západu.

Macron prvýkrát prisľúbil návrat artefaktov z palácov v Abomey do Beninu ešte v roku 2017.

AP pripomenula, že Macron viackrát naznačil, že Francúzsko musí napraviť krivdy minulosti. Už počas prejavu v roku 2017 vyhlásil, že už nemôže akceptovať, že "veľká časť kultúrneho dedičstva mnohých afrických krajín sa nachádza vo Francúzsku".

Bezprostredným predchodcom dnešného Beninu bolo kráľovstvo Dahome, založené roku 1625. V roku 1894 obsadili celú krajinu Francúzi. Roku 1958 získalo Dahome štatút autonómnej republiky a 1. augusta 1960 potom úplnú nezávislosť. Bývalá francúzska kolónia Dahome zmenila 1. decembra 1975 názov na Beninskú ľudovú republiku a v roku 1990 na Beninskú republiku.