Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Paríž a Soul prehĺbia spoluprácu v oblasti pokročilých technológií

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Jun a Macron prediskutovali obchodnú spoluprácu svojich krajín v oblastiach výroby nabíjateľných batérií a obnoviteľných zdrojov energie.

Paríž 24. novembra (TASR) – Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok v Paríži dohodli na posilnení spolupráce v oblastiach vyspelých technológií a klimatickej zmeny, vyhlásila kancelária juhokórejského prezidenta. TASR informuje podľa správy agentúry Jonhap.

Prezidenti dospeli k dohode počas raňajok a summitu v Elyzejskom paláci, ktorý je oficiálnym sídlom francúzskych prezidentov. Kórejský prezident navštívil Paríž v rámci juhokórejskej kampane za organizáciu Svetovej výstavy 2030.

Jun a Macron prediskutovali obchodnú spoluprácu svojich krajín v oblastiach výroby nabíjateľných batérií a obnoviteľných zdrojov energie. Okrem toho sa zhodli aj na potrebe spolupráce v oblastiach ako je jadrová energia, kvantová fyzika, startupy a polovodiče, dodala kancelária juhokórejského prezidenta.

Medzinárodné spoločenstvo by podľa oboch prezidentov malo spolupracovať s cieľom čeliť neustálym provokáciám Severnej Kórey nukleárnymi zbraňami a balistickými strelami. Macron v severokórejskej otázke vyjadril Južnej Kórei plnú podporu.

Prezidenti si tiež vymenili názory na situáciu na Blízkom východe a na vojnu Izraela s hnutím Hamas.

Južná Kórea bude od budúceho roka jedným z desiatich nestálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (BR OSN). Táto krajina preto summit využila na posilnenie vzťahov s Francúzskom, ktoré je jedným z piatich stálych členom BR OSN, uviedla kancelária juhokórejského prezidenta.