Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a päť krajín západnej Afriky rokujú o boji proti extrémizmu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rozpráva počas video-konferencie s lídrami západoafrického Sahelu G5 počas dvojdňového summitu v N'Djamene, v Elyzejskom paláci v Paríži 15. februára 2021. Francúzsko a lídri piatich krajín západnej Afriky začali v pondelok v Čade rokovať v rámci dvojdňového summitu zameraného na boj proti islamistickému extrémizmu v regióne Sahel, informovala agentúra AP. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený predstaviteľ Francúzka uviedol, že vojenské operácie sa tento rok budú zameriavať na kľúčové osoby zo skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Paríž 15. februára (TASR) - Francúzsko a lídri piatich krajín západnej Afriky začali v pondelok v Čade rokovať v rámci dvojdňového summitu zameraného na boj proti islamistickému extrémizmu v regióne Sahel, informovala agentúra AP.

Francúzsko zvažuje postupné znižovanie počtu svojich vojakov v oblasti Sahelu a francúzsky prezident Emmanuel Macron by to podľa AP mohol oznámiť počas summitu.

Lídri Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru sa stretli v čadskom hlavnom meste N'Djamena. Macron sa pripojil prostredníctvom videokonferencie.

Vysokopostavený predstaviteľ Francúzka, ktorý chcel zostať v anonymite, povedal, že vojenské operácie sa tento rok budú zameriavať na kľúčové osoby zo skupiny napojenej na teroristickú sieť al-Káida a na vystupňovanie tlaku na ďalšie džihádistické skupiny.

Rozhovory sa majú takisto zamerať aj na politické zmeny, ktoré sú potrebné na dosiahnutie väčšej stability, boj proti korupcii a podporu rozvoja tejto oblasti.

Francúzsko má v piatich krajinách západnej Afriky rozmiestnených približne 5100 príslušníkov svojej armády, čo je najväčšia vojenská operácia tejto krajiny v zahraničí, píše AP. Minulý rok tento kontingent posilnilo o ďalších 600 vojakov.

Spojené vojenské sily piatich krajín z oblasti Sahelu boli vytvorené v roku 2017 s podporou OSN, Africkej únie (AÚ) a Európskej únie (EÚ), pripomína AP.

Extrémistické skupiny spojené s teroristickými organizáciami al-Káida a Islamský štát (IS) však v tejto oblasti pokračujú v útokoch a podarilo sa im dostať pod kontrolu časť území Mali, Nigeru a Burkiny Faso.