Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Poľsko chcú obnoviť svoje vzájomné vzťahy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a poľský premiér Donald Tusk si podávajú ruky pred ich stretnutím v Elyzejskom paláci v Paríži 12. februára 2024. Foto: TASR/AP

Macron zdôraznil, že francúzsko-poľská spolupráca v oblastiach ako obrana a energetika prispela k posilneniu európskej zvrchovanosti.

Paríž 12. februára (TASR) - Francúzsko a Poľsko chcú začať novú kapitolu vo svojich vzťahoch a v tejto súvislosti sa pripravuje nová dohoda. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok počas návštevy poľského premiéra Donalda Tuska v Paríži. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Francúzsky prezident vyjadril potešenie z Tuskovej návštevy i zo spoľahlivého proeurópskeho partnerstva medzi oboma krajinami, ktoré podľa neho majú jasnú predstavu v oblasti európskej bezpečnosti i najväčších výziev.

Macron zdôraznil, že francúzsko-poľská spolupráca v oblastiach ako obrana a energetika prispela k posilneniu európskej zvrchovanosti. Obe krajiny majú takisto dôležitú úlohu pri podpore Ukrajiny, uviedol Macron, a ocenil spoluprácu medzi armádami týchto dvoch krajín.

Tusk povedal, že svoje funkčné obdobie ako premiér má v úmysle začať oživením vzťahov s najdôležitejšími európskymi partnermi Poľska. Poľsko a Francúzsko označil za "tradičných priateľov". Obe krajiny podľa jeho slov musia byť pripravené brániť a podporovať svoje hranice a územie.

Tiež označil za dôležité vytvorenie plánu pre bezpečnosť Európy. Použil skratku MEGA, ktorú preložil ako "urobiť Európu opäť veľkou", píše DPA.