Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Taliansko podpísali dohodu pre éru po Merkelovej

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi pózujú počas tlačovej konferencie po podpise francúzsko-talianskej Quirinalskej zmluvy v prezidentskom paláci Quirinale v Ríme v piatok 26. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Naším cieľom je silnejšia a suverénnejšia Európa... Európa, ktorá vie brániť svoje hranice a aj seba, vyhlásil Macron.

Rím 26. novembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísali v piatok dohodu, ktorej cieľom je posilniť bilaterálne vzťahy ich krajín. Dohoda prichádza v čase odchodu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z európskej politickej scény, informuje agentúra Reuters.

"Kvirinálska dohoda je historickým okamihom vo vzťahoch medzi našimi krajinami. Francúzsko a Taliansko takto ďalej posilňujú svoje diplomatické, obchodné, politické a kultúrne väzby," uviedol Draghi.

Macron doplnil, že Kvirinálska dohoda nemá narušiť vzťahy jeho krajiny s Nemeckom, ale ich má dopĺňať.

"Naším cieľom je silnejšia a suverénnejšia Európa... Európa, ktorá vie brániť svoje hranice a aj seba," vyhlásil Macron.

Detaily dohody zatiaľ nie sú známe. Očakáva sa od nej, že napraví niekoľkoročné búrlivé vzťahy medzi Francúzskom a Talianskom. K prvým vyjednávaniam o nej došlo v roku 2018. Potom sa však v Taliansku dostali k moci populisti, ktorí mali na migráciu iný názor ako Paríž. Vzťahy medzi týmito dvoma krajinami dosiahli bod mrazu v roku 2019, keď Macron nakrátko stiahol francúzskeho veľvyslanca v Taliansku. Tento rok, po nástupe vlády Maria Draghiho, sa začali vzťahy medzi Rímom a Parížom zlepšovať.

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron, taliansky prezident Sergio Mattarella a taliansky premiér Mario Draghi pózujú počas podpisu francúzsko-talianskej Quirinalskej zmluvy v prezidentskom paláci Quirinale v Ríme v piatok 26. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Nový nemecký kabinet bude zrejme zameraný viac na vnútornú politiku, najmä zo začiatku, pripomína Reuters.

"Macron chce vytvoriť novú os s Talianskom, pričom záujem Ríma je pripojiť sa k tandemu Francúzska a Nemecka," uviedol zdroj z prostredia talianskej diplomacie.

Zdroje z francúzskej diplomacie odmietajú, že by Paríž touto dohodou menil svoje diplomatické priority.

"Nikdy sme sa s našimi európskymi partnermi nehrali na manželský trojuholník. Naše bilaterálne vzťahy s jednotlivými krajinami sa naopak dopĺňajú," uviedol zdroj.

Kvirinálska dohoda je voľne modelovaná podľa francúzsko-nemeckého paktu z roku 1963. Aj preto sa očakáva, že povedie k podobnej koordinácii kľúčových politických krokov v rámci európskej agendy medzi Parížom a Rímom.