Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Taliansko pošlú Ukrajine mobilné raketové systémy

Ukrajinskí vojaci odpočívajú v sobotu 17. decembra 2022 neďaleko svojej pozície v Bakhmute, Donecká oblasť, Ukrajina. Foto: TASR/AP

Systémy s názvami MAMBA a SAMP sú batérie rakiet stredného doletu namontované na vozidlách.

Paríž 3. februára (TASR) - Francúzsko a Taliansko sa dohodli na dodávke mobilných raketových systémov zem-vzduch Ukrajine, uviedlo v piatok francúzske ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Systémy s názvami MAMBA a SAMP sú batérie rakiet stredného doletu namontované na vozidlách. Určené sú na ochranu pred hrozbami prichádzajúcimi zo vzduchu, ako sú rakety či lietadlá s posádkou alebo bez posádky.

Raketové systémy, ktoré spoločne vyvinuli Francúzsko a Taliansko, pomôžu Ukrajine "brániť sa proti ruským dronom, raketám a lietadlám", uviedol silový rezort.

Dodávky sú reakciou na naliehavú žiadosť ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova adresovanú jeho francúzskym a talianskym partnerom o pomoc pri "ochrane civilného obyvateľstva a infraštruktúry pred ruskými leteckými útokmi".

Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu už počas utorkovej návštevy Reznikova v Paríži oznámil, že jeho krajina dodá Ukrajine ďalších 12 nákladných húfnic Caesar a moderné vybavenie protivzdušnej obrany.

Francúzsko sa však zatiaľ nezaviazalo poslať na Ukrajinu hlavné bojové tanky Leclerc.

Francúzsko pošle do Poľska 150 inštruktorov, ktorí budú cvičiť ukrajinských vojakov v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu, oznámilo vo štvrtok poľské ministerstvo zahraničných vecí.

EÚ v októbri 2022 zriadila Asistenčnú misiu Európskej únie pre Ukrajinu (EUMAM Ukrajina) a ako prvý cieľ si stanovila vycvičiť 15.000 vojakov v členských štátoch EÚ.