Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko aktivovalo plán pre prípad bezdohodového brexitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plán počíta s výdavkami 50 miliónov eur, ktoré - v prípade odchodu Británie 29. marca z Európskej únie bez dohody - investuje Francúzsko do svojich prístavov a letísk.

Paríž 17. januára (TASR) - Francúzska vláda aktivovala plán na zvládnutie následkov bezdohodového brexitu, ktorý sa stáva "čoraz pravdepodobnejší". Uviedol to vo štvrtok francúzsky premiér Édouard Philippe.

Ministerský predseda po stretnutí vládneho kabinetu zvolanom ohľadom diskusie o odmietnutí dohody, vyjednanej s EÚ, britským parlamentom, podľa agentúry AFP uviedol: "Pristúpil som k rozhodnutiu aktivovať plán na bezdohodový brexit, alebo tvrdý brexit, ako sa niekedy nazýva."

Plán počíta s výdavkami 50 miliónov eur, ktoré - v prípade odchodu Británie 29. marca z Európskej únie bez dohody - investuje Francúzsko do svojich prístavov a letísk, spresnil Philippe.

Vláda zároveň začne prijímať 600 dodatočných vládnych zamestnancov vrátane pracovníkov colnej správy, ktorí pomôžu zvládať cezhraničný obchod a bezpečnosť. Podľa premiéra sú práve prístavy a letiská "najviac znepokojené" perspektívou tzv. tvrdého brexitu, dopĺňa agentúra AP.

Podľa premiéra je Francúzsko "pevne presvedčené", že Británia opustí EÚ bez príslušnej dohody; najmä po tom, ako britský parlament tento týždeň v drvivej väčšine odmietol predbežné podmienky brexitu dohodnuté s Bruselom.

Francúzsky parlament medzitým schválil špeciálny zákon, ktorý umožňuje vláde zaviesť mimoriadne opatrenia na riešenie situácie bezdohodového brexitu.