Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzske bezpečnostné zložky zlikvidovali utečenecký tábor v Calais

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od 1. januára francúzske úrady zadržali najmenej 1317 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Británie.

Calais 29. septembra (TASR) - Francúzska polícia zlikvidovala v utorok tábor v prístavnom meste Calais, v ktorom sa nachádzalo približne 700-800 migrantov. Išlo o najväčšiu operáciu tohto druhu od roku 2016. Informovala o tom agentúra AFP.

Celá operácia sa začala ešte pred úsvitom a podľa miestnych úradov bezpečnostné zložky počas prvých dvoch hodín vysťahovali zhruba 200 ľudí. V rámci akcie zadržali 21 ľudí.

"V Calais chceme zabrániť vzniku nových miest, kde by sa zhromažďovali migranti," uviedol Louis Le Franc, prefekt severofrancúzskeho departementu Pas-de-Calais.

Podľa neho bola utorková operácia najväčšou od likvidácie známeho tábora Džungľa pri Calais z roku 2015 a 2016, kde žilo približne 9000 ľudí.

Zhruba 150 z vysťahovaných migrantov premiestnia do azylových stredísk v Pas-de-Calais, ďalších 150 do iných departementov v severnom Francúzsku a zvyšných 500 umiestnia v ostatných regiónoch krajiny.

Veľkú väčšinu z týchto migrantov tvoria muži, najčastejšie zo Somálska, Sudánu, Iránu, Iraku či Eritrey, pripomína AFP.

Francúzske úrady už viackrát nariadili bezpečnostným zložkám, aby zlikvidovali stanové tábory, ktoré si v tomto regióne migranti budujú bez povolenia. Precedensom bola práve likvidácia uvedenej Džungle.

Ľudskoprávne organizácie však francúzske úrady za tento ich prístup kritizujú. K ich kritike sa v decembri 2018 pridal aj francúzsky ombudsman Jacques Toubon, ktorý obvinil úrady, že sa snažia dosiahnuť, aby sa migranti stali "neviditeľnými" - ich táboriská sa totiž likvidujú bez toho, aby im úrady ponúkli nejakú alternatívu.

Severné Francúzsko je už dlho magnetom pre ľudí z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa chcú ilegálne dostať do Británie.

Od 1. januára francúzske úrady zadržali najmenej 1317 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Británie.

Vláda odhaduje, že v súčasnosti žije v okolí Calais zhruba 1000 migrantov, zatiaľ čo podľa podporných centier sa ich počet blíži k 1500.