Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsko bude hostiť ruských ministrov zahraničných vecí a obrany

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a ministerka obrany Florence Parlyová sa stretnú so svojimi ruskými kolegami počas konferencie o Líbyi.

Paríž 9. novembra (TASR) - Francúzsko bude v piatok hostiť ruských ministrov zahraničných vecí a obrany Sergeja Lavrova a Sergeja Šojgua. So svojimi francúzskymi kolegami budú v Paríži rokovať o situácii na Ukrajine, aktivitách Ruska v regióne Sahel v západnej Afrike a iránskom jadrovom programe, oznámila v utorok francúzska vláda. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian a ministerka obrany Florence Parlyová sa stretnú so svojimi ruskými kolegami počas konferencie o Líbyi.

"Toto stretnutie je súčasťou náročného dialógu, v ktorom Francúzsko pokračuje s Ruskom," uvádza sa vo vyhlásení francúzskych ministerstiev zahraničia a obrany. Podľa vyhlásenia francúzski ministri vyjadria znepokojenie najmä nad ruskými akciami v africkom regióne Sahel. V oblasti, kde sú rozmiestnené francúzske jednotky, sa totiž teraz podľa pozorovateľov pohybujú ruskí žoldnieri.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí a obrany vo formáte 2+2 bude prvým od roku 2020, keď otrava ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného ochladila vzťahy medzi Ruskom a Západom. Po otrave Francúzsko zrušilo podobné stretnutie s Lavrovom a Šojguom, ktoré sa chystalo usporiadať v septembri 2020.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa však už dlho snaží o dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pretože považuje za nerozumné vyhýbať sa Rusku na medzinárodnej scéne, dodala AFP.