Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko chce mať viac policajtov odhaľujúcich pyromanov

Na leteckej snímke hasiči hasia lesný požiar neďaleko obce Saint-Magne na juhozápade Francúzska vo štvrtok 11. augusta 2022. Foto: TASR/AP

V rozhovore pre nedeľník Le Journal du Dimanche minister vnútra Gérald Darmanin informoval, že toto leto vo Francúzsku denne vypuklo 80 až 120 požiarov a polícia zatkla 26 podozrivých podpaľačov.

Paríž 21. augusta (TASR) - S cieľom zlepšiť prácu súdneho vyšetrovania, najmä v prípadoch podpaľačstva, plánujú vo Francúzsku vytvoriť pracovné pozície pre ďalších 3000 príslušníkov žandárskeho zboru. TASR spáva prevzala z agentúry DPA.

V rozhovore pre nedeľník Le Journal du Dimanche minister vnútra Gérald Darmanin tiež informoval, že toto leto vo Francúzsku denne vypuklo 80 až 120 požiarov a polícia zatkla 26 podozrivých podpaľačov. Cieľom najnovšieho návrhu je, aby každá žandárska brigáda mala príslušníkov vyškolených v oblasti ekologických priestupkov.

"Bude to revolúcia," dodal s tým, že takto sa posilnia zdroje Ústredného úradu pre boj proti porušovaniu predpisov v oblasti životného prostredia (OCLAESP).

OCLAESP vznikol v roku 2004 a v júli sa zapojil do vyšetrovania veľkého požiaru v Landiras v kraji Gironde na juhozápade Francúzska.

Vyšetrovatelia OCLAESP majú za úlohu bojovať aj proti rôznym druhom nezákonného obchodovania - s drogami, odpadmi, chránenými druhmi živočíchov a rastlín, ale aj proti dopingu v športe, fyzickému znečisteniu, potravinovým škandálom a bioterorizmu.

Centrála OCLAESP sídli v Paríži a od roku 2020 má deväť regionálnych kancelárií v kontinentálnom Francúzsku i v zámorských departementoch.