Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Deň ukončenia druhej svetovej vojny zatienila invázia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zapaľuje oheň na hrobe Neznámeho vojaka pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 77. výročia ukončenia 2. svetovej vojny 8. mája 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Spomienková oslava sa v Paríži začala tradične na bulvári Champs-Elysées.

Paríž 8. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v nedeľu pietnym aktom pripomenul výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Spomienková oslava sa v Paríži začala tradične na bulvári Champs-Elysées, kde Macron položil veniec k soche francúzskeho generála a neskoršieho prezidenta Francúzska Charlesa de Gaulla. Následne Macron pozdravil vojenské jednotky a položil ďalší veniec na Hrob neznámeho vojaka pod Víťazným oblúkom, kde zapálil aj večný oheň.

Išlo o prvú oslavu dňa ukončenia druhej svetovej vojny, na ktorej sa po zlepšení pandemickej situácie vo Francúzsku mohla zúčastniť aj verejnosť.

Francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová vyhlásila, že "tohtoročné ceremónie majú osobitný význam", čím odkazovala na aktuálne prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. "Mysleli sme si, že vojna z Európy vymizla," dodala.

Minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Yves Le Drian v príspevku na Twitteri uviedol, že "na vojakov zo Sovietskeho zväzu vrátane Rusov a Ukrajincov nezabudneme, lebo prispeli k víťazstvu", pričom odmietol akékoľvek formy inštrumentalizácie a manipulácie pamiatky tých, ktorí vo vojne položili svoje životy.

Macron bude v nedeľu večer telefonovať s predstaviteľmi skupiny G7 a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.