Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Francúzov opäť protestovali proti covidpasom

Demonštranti pochodujú v Lille, na severe Francúzska, 21. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie.

Paríž 22. augusta (TASR) – Desaťtisíce ľudí vo Francúzsku protestovali v sobotu – v poradí už šiesty víkend po sebe – proti tzv. covid pasom, ktoré sú podľa demonštrantov diskriminačné. Informovala o tom agentúra AFP.

Na sobotu bolo naplánovaných približne 200 rôznych demonštrácií. Podľa miestnych úradov sa na proteste v meste Montpellier zúčastnilo 9500 ľudí, v Štrasburgu 4000 ľudí a v Bordeaux 3400 ľudí.

Toto protestné hnutie spojilo konšpirátorov, bývalých členov protivládneho hnutia žltých viest, ako aj ľudí, podľa ktorých systém nespravodlivo diskriminuje nezaočkované osoby, píše AFP.

Počas predchádzajúcich víkendov sa na demonštráciách zúčastnilo približne 200.000 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva vnútra. Organizátori však trvajú na tom, že účasť bola dvojnásobne vyššia, ako uvádzajú oficiálne štatistiky.

Protestanti pochodujú s nápisom „Sloboda" počas demonštrácie proti COVID pasom, 21. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Na protestoch sa od ich začiatku objavuje symbolika, ktorá je podľa protirasistických aktivistov a židovských skupín antisemitská. Niektorí účastníci nosia na oblečení žlté hviezdy pripomínajúce tie, ktoré museli počas druhej svetovej vojny nosiť Židia žijúci pod nacistickým režimom.

Na protestoch sú niekedy vidieť aj transparenty s nápisom „Qui?" (Kto?). Ide o odkaz na Židov, ktorých niektoré konšpiračné teórie obviňujú zo šírenia tzv. covid propagandy a z obohacovania sa obchodom s vakcínami.

Francúzska Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine, schválila začiatkom augusta používanie tzv. covidových pasov, ktorými sa Francúzi budú musieť preukázať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, vlakov či lietadiel, aby dokázali, že sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo majú negatívny výsledok testu.

Nový zákon, ktorý nariaďuje používanie covidpasov, prijali koncom júla obe komory parlamentu. Obyvatelia krajiny takýto preukaz získajú, keď predložia doklad o úplnej zaočkovanosti schválenými vakcínami, potvrdenie o prekonaní nákazy koronavírusom alebo negatívny výsledok testu. Legislatíva zároveň všetkým zdravotníckym pracovníkom nariaďuje povinné očkovanie, čo je tiež vnímané ako kontroverzné opatrenie.

Tieto opatrenia, ktoré v polovici júla ohlásil prezident Emmanuel Macron v snahe spomaliť šírenie koronavírusového variantu delta a ochrániť nemocnice pred ďalšou vlnou pandémie, majú do platnosti vstúpiť na budúci týždeň.