Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Diela slovenských umelcov budú na festivale Biela noc v Paríži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt pripravuje Slovenský inštitút v Paríži v úzkej spolupráci s projektom Biela noc a Zuzanou Pacákovou - umeleckou riaditeľkou Bielej noci na Slovensku.

Bratislava/Paríž 23. júna (TASR) - Prestížny medzinárodný festival vizuálneho umenia Biela noc (Nuit blanche Paris) predstaví tento rok v októbri v Paríži aj diela šiestich slovenských umelcov. Pre TASR to v stredu uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži (SI) Jakub Urik.

Projekt pripravuje Slovenský inštitút v Paríži v úzkej spolupráci s projektom Biela noc a Zuzanou Pacákovou - umeleckou riaditeľkou Bielej noci na Slovensku. Biela noc vo francúzskom hlavnom meste sa uskutoční v noci z 2. na 3. októbra.

Tento rok budú na festivale v Paríži vystavené diela Waxworm, ktoré vytvorili Radovan Dranga a Alex Zelina, Pour Mária Bartuszová od Niny A. Soskovej a SOS CULTURE, ktorého autormi sú občianske združenie Archtung, Róbert Slimák a Daniel Horňák.

Špeciálnym hosťom, ktorého vybrala priamo Sandrina Martinsová, umelecká riaditeľka Nuit Blanche Paris, bude taktiež slovenský umelec Ašot Haas, ktorý predstaví svoj kinetický svetelný objekt Pentax.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Michal Svítok

"Od roku 2010 prinášajú organizátori Bielej noci na Slovensku svetovú umeleckú špičku. Teraz je rad na nás, aby sme predstavili to najlepšie v oblasti slovenského vizuálneho umenia vo Francúzsku," uviedol Urik.

Takisto pripomenul, že výtvarník Viktor Frešo sa v roku 2019 zúčastnil na Nuit Blanche Paris ako vôbec prvý slovenský umelec.

Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorého úlohou je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Vznikla v Paríži v roku 2002. Odtiaľ sa počas niekoľkých rokov rozšíril projekt aj do iných miest. Na Slovensku sa prvýkrát konala v roku 2010 v Košiciach.