Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Účasť v prezidentských voľbách vo Francúzsku bola popoludní 65 percent

Ľudia stoja v rade na odovzdanie hlasov v prvom kole francúzskych prezidentských volieb v Lyone v strednom Francúzsku v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Prvé výsledky volieb budú zverejnené po 20.00 h.

Paríž 10. apríla (TASR) - Volebná účasť v nedeľňajších prezidentských voľbách vo Francúzsku dosahovala o 17.00 h 65 percent. Vyplýva to z údajov francúzskeho ministerstva vnútra. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Volebná účasť je o 4,4 percentuálnych bodov nižšia než v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2017. Analytici už pred začiatkom volieb, v ktorých sa súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie, predpovedali, že volebná účasť môže byť najnižšia od roku 2002, čo vnáša podľa AFP do volieb určitú neistotu.

Podľa posledného prieskumu agentúry IFOP publikovaného v piatok večer pred začiatkom moratória je favoritom volieb súčasný prezident Macron, ktorý by mal získať 26 percent hlasov. Tesne za ním sa nachádza pravicová nacionalistka Marine Le Penová s 24 percentami. Očakáva sa, že Macron a Le Penová postúpia do druhého kola volieb, ktoré sa uskutoční 24. apríla, píše Reuters.

Volebné miestnosti sa vo Francúzsku zatvoria o 20.00 h. O tomto čase sa tiež očakáva zverejnenie prvých exitpollov.