Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dôchodkovú reformu Francúzsko schváli bez hlasovania v dolnej komore

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová. Foto: TASR/AP

Kompromisný návrh dôchodkovej reformy dosiahli v stredu členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov.

Paríž 16. marca (TASR) - Francúzska premiérka Élisabeth Bornová vo štvrtok oznámila, že vláda schváli reformu dôchodkového systému bez hlasovania v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

"Nemôžeme hazardovať s budúcnosťou našich dôchodkov," povedala Bornová tesne pred zahájením hlasovania o reforme a aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy. Vláde umožňuje schváliť niektoré zákony bez hlasovania v dolnej komore parlamentu. Opozícia na protest začala nahlas spievať francúzsku hymnu, aby zabránila Bornovej hovoriť a vyžiadali si tak prerušenie schôdze.

Krajne pravicová opozícia potom oznámila, že zvolá hlasovanie o vyslovení nedôvere vlády, ktorým podľa ústavy môže zabrániť schváleniu tohto zákona. Hlasovanie sa musí uskutočniť do 24 hodín

Predsedníčka poslaneckého klubu strany Národné združenie (RN) Marin Le Penová povedala, že rozhodnutie obísť hlasovanie v dolnej komore parlamentu je "totálnym zlyhaním" Macrona a Bornovej.

Kompromisný návrh dôchodkovej reformy dosiahli v stredu členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov. V tejto podobe ju schválil vo štvrtok predpoludním Senát, horná komora parlamentu.

Dôchodková reforma vyvolala vo Francúzsku masové protesty, pretože zvýši vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.