Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Le Drian: Európa potrebuje viesť s Ruskom dialóg na vysokej úrovni

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian hovorí počas tlačovej konferencie s ministrom zahraničných vecí USA, Antonym Blinkenom, v Paríži 25. júna 2021. Foto: TASR/AP

Posledný summit lídrov členských krajín EÚ s Putinom sa konal v Bruseli v januári 2014.

Paríž 25. júna (TASR) - Francúzsko trvá na tom, aby sa Európska únia zapojila do dialógu s čoraz agresívnejším Ruskom na „vysokej úrovni". V piatok to vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian po tom, čo Paríž a Berlín nezískali medzi členskými krajinami EÚ dostatočnú podporu na obnovenie summitov Brusel-Moskva. Píše o tom agentúra AFP.

„Aj Európa musí hovoriť s Ruskom na vysokej úrovni," uviedol Le Drian na tlačovej konferencii s americkým náprotivkom Antonym Blinkenom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok takisto zdôraznila, že EÚ by mala mať možnosť viesť dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V tejto súvislosti zmienila nedávny summit Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Aj Únia by podľa jej názoru „mala tiež zastupovať svoje záujmy v podobnom rozhovore".

Šéfovia vlád a štátov členských krajín EÚ vo štvrtok na spoločnom summite v Bruseli odmietli návrh Nemecka a Francúzska na obnovenie oficiálnych rozhovorov s ruským prezidentom Putinom.

Nemecko a Francúzsko ostatným členským krajinám ešte pred summitom navrhli, aby obnovili stretnutia s Putinom. Proti však bolo viacero členských krajín – najmä krajiny z východnej Európy.

Slovenský premiér Eduard Heger priblížil, že debaty o Rusku trvali niekoľko hodín, pričom lídri zdôraznili potrebu jednotného prístupu a vyslali signál do Moskvy, že „na vzťah treba dvoch", teda ruská strana musí tiež uskutočniť ústretové kroky a potom bude možné pripraviť pôdu pre ďalší pokrok v tejto agende.

Kremeľ uviedol, že ho „mrzí" rozhodnutie EÚ odmietnuť rozhovory a trvá na tom, že Putin „má naďalej záujem o nadviazanie pracovných vzťahov medzi Moskvou a Bruselom", informuje AFP.

Posledný summit lídrov členských krajín EÚ s Putinom sa konal v Bruseli v januári 2014. Putin sa stretol s Bidenom minulý týždeň v Ženeve.