Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Exposlankyňu Goulardovú obvinili z fiktívneho zamestnávania

Sylvie Goulardová Foto: TASR/AP

Parížsky súd v posledných týždňoch v súvislosti s prípadom obvinil už viacero osôb podozrivých zo spoluúčasti na "odklonení" verejných prostriedkov.

Brusel 2. decembra (TASR) - Bývalú francúzsku poslankyňu Európskeho parlamentu (EP) a neúspešnú nominantku na eurokomisárku Sylvie Goulardovú v pondelok obvinili z fiktívneho zamestnávania asistenta. Informovala o tom agentúra AFP.

Goulardová v súvislosti s vyšetrovaním, ktorému čelí vo Francúzsku, nezískala v októbri dôveru europoslancov, a nemohla sa tak stať členkou novej Európskej komisie. Po vypočutí na parížskom súde ju v pondelok obvinili zo sprenevery verejných prostriedkov.

Parížsky súd v posledných týždňoch v súvislosti s prípadom obvinil už viacero osôb podozrivých zo spoluúčasti na "odklonení" verejných prostriedkov. Patrí k nim bývalý francúzsky minister spravodlivosti Michel Mercier a finančný riaditeľ centristickej strany MoDem Alexandre Nardella. Predseda strany MoDem Francois Bayrou je predvolaný na súd v piatok (6.12).

Sudcovia sa snažia zistiť, či niektorí z bývalých asistentov europoslancov boli odmeňovaní z prostriedkov Európskeho parlamentu, hoci v skutočnosti vykonávali iné úlohy pre Demokratické hnutie (MoDem).

Začiatok predbežného vyšetrovania v júni 2017 znamenal rezignáciu Bayroua z postu ministra spravodlivosti a tiež rezignácie Marielle de Sarnezovej z postu ministerky pre európske záležitosti a Sylvie Goulardovej z funkcie ministerky obrany. V septembri prezident Emmanuel Macron navrhol Goulardovú na post eurokomisárky.

Goulardová, ktorá bola poslankyňou EP v rokoch 2009-2017, je v súčasnosti viceguvernérkou Francúzskej národnej banky. V lete tohto roku vrátila Európskemu parlamentu sumu 45.000 eur, čiže ekvivalent osemmesačného platu jedného z jej asistentov, a europarlament 30. augusta tento prípad oficiálne uzavrel. Goulardová totiž nedokázala predložiť dostatočné dôkazy o tom, že jej bývalý asistent Stéphane Thérou naozaj pracoval v zákonodarnom zbore EÚ.

Prípad fiktívneho zamestnávania osôb v Európskom parlamente sa však netýka len strany MoDem. Súd už podobné vyšetrovanie rozbehol aj voči radikálnej ľavicovej strane Nepoddajné Francúzsko (LFI) a týka sa aj extrémne pravicového Národného zhromaždenia (RN), predtým Národný front, v ktorých už bolo obvinených okolo 20 ľudí vrátane Marine Le Penovej, šéfky RN.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)