Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Exšpióna uväznili za predaj policajných informácií

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bývalý policajný dôstojník, ktorý pracoval pre domácu špionážnu službu DGSI, predával falošné doklady totožnosti, vodičské preukazy a rodné listy na darknete.

Marseille 22. júla (TASR) - Francúzsky súd vo štvrtok odsúdil bývalého agenta francúzskej tajnej služby na päť rokov väzenia za predaj utajovaných informácií z policajných spisov na takzvanom darknete. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Bývalý 35-ročný policajný dôstojník, ktorý pracoval pre domácu špionážnu službu DGSI, predával falošné doklady totožnosti, vodičské preukazy a rodné listy na darknete, ktorý poskytuje užívateľom úplnú anonymitu.

Agent, ktorý sám seba nazýval na internete "Haurus", predával aj bankové dokumenty, telefónne záznamy a súradnice GPS na vystopovanie konkrétnych jednotlivcov, a to od 100 do 300 eur, avšak vyplatených v bitcoinoch.

Jedným z jeho zákazníkov bol člen podsvetia v meste Marseille, ktorý použil informácie na vystopovanie jednotlivcov a z nich niektorých našli mŕtvych.

Bývalý agent sa priznal k väčšine obvinení a na zvyšok života má zakázané vykonávať prácu vo verejnej službe.

Na súde povedal, že s predajom na darknete začal preto, aby splatil svoje dlhy - a postupne sa z toho uňho stala "závislosť".

Zatkli ho v septembri 2018 po tom, čo úrady dostali tip od anonymného zdroja.

Vyšetrovaním sa zistilo, že 90 percent jeho žiadostí o interné informácie nemalo nič spoločné s jeho prácou, žil si na vysokej nohe a na početných dovolenkách sa ubytovával v luxusných hoteloch.

Jeho spoločník, obvinený zo spolupáchateľstva v tejto schéme, bol odsúdený na tri roky väzenia, z ktorých dva dostal podmienečne.

Agentov zákazník z Marseille dostal tri roky za mrežami.