Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzsko hlási nárast infekcií, v odpadovej vode našli stopy vírusu

Na archívnej snímke žena s ochranným rúškom kráča cez prázdne ulice neďaleko Eiffelovej veži v Paríži 17. marca 2020. Foto: TASR/AP

Štúdie po celom svete ukázali, že zisťovanie koronavírusu zo vzoriek z odpadovej vody môže pomôcť pri odhadovaní počtu nakazených v danej geografickej oblasti bez testovania každého jedného človeka.

Paríž 23. júla (TASR) - Francúzsko hlásilo vo štvrtok večer výrazný denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorých v krajine za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 1000. Výskumníci zároveň oznámili, že opäť našli stopy ochorenia COVID-19 v kanalizačnej sieti v Paríži. Informácie priniesla stanica Sky News.

V krajine zasa vznikla séria lokalizovaných ohnísk nákazy, čo donútilo predstaviteľov vyhlásiť nosenie rúšok v uzatvorených verejných priestoroch za povinné.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva hlásilo v utorok 21. júla 584 nových potvrdených prípadov. Vo štvrtok to už bol takmer dvojnásobok, 1062.

Medzitým výskumníci oznámili, že niektoré lokality v metropole Paríž, ktoré mali negatívne výsledky testov na prítomnosť stôp koronavírusu v odpadovej vode, sú od konca júna už zasa pozitívne.

Stopy po koronavíruse boli pôvodne zistené na začiatku vypuknutia nákazy, ale neskôr sa stratili, keď Francúzsko zaviedlo karanténu obyvateľstva.

Skoršie štúdie vedcov po celom svete ukázali, že zisťovanie koronavírusu zo vzoriek odobratých z odpadovej vody môže pomôcť pri odhadovaní počtu nakazených v danej geografickej oblasti bez testovania každého jedného človeka a môže zároveň poslúžiť ako včasný ukazovateľ ochorenia, teda ešte skôr, než človeku diagnostikujú COVID-19 a pošlú do nemocnice.