Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko hlásilo rekordný počet nových prípadov, najviac v Európe

Cestujúci s ochrannými rúškami sedia v metre v Paríži 31. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku je s koronavírusom hospitalizovaných vyše 20.000 ľudí - údaj o hospitalizovaných už týždne plynulo rastie, ale nie tak prudko, ako počet nakazených.

Paríž 5. januára (TASR) - Francúzsko hlásilo v utorok rekordných 271.686 nových prípadov nákazy koronavírusom, pričom krajinou sa šíri variant omikron. Skokový nárast v prípadoch zaťažuje personál v nemocniciach a hrozí aj narušenie dopravy, vyučovania na školách a ďalších služieb. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Francúzska vláda sa snaží nezavádzať nové lockdowny, ktoré poškodzujú ekonomiku, a namiesto toho presadzuje rýchle schválenie návrhu zákona o očkovaní v parlamente, lebo dúfa, že to bude stačiť na ochranu nemocníc.

Po týždňoch zaznamenávania svojich vlastných rekordných údajov má teraz Francúzsko najvyšší počet potvrdených denných prípadov infekcie v Európe a ocitá sa v náročnej situácii. Priemerný denný počet infikovaných vo Francúzsku sa za týždeň viac ako zdvojnásobil a incidencia za posledný týždeň je tam vyše 1671 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Británia hlásila v utorok svoj rekord 218.274 denných prípadov infekcie; Nemecko oznámilo 30.561 prípadov, píše AP.

Vo Francúzsku je s koronavírusom hospitalizovaných vyše 20.000 ľudí - údaj o hospitalizovaných už týždne plynulo rastie, ale nie tak prudko, ako počet nakazených.

Pacienti s ochorením COVID-19 zapĺňajú vo Francúzsku vyše 72 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a v kedysi preslávenom systéme zdravotnej starostlivosti sa znovu prejavujú známky preťaženosti.

Väčšina pacientov na JIS-kách nie je zaočkovaná, hoci najmenej dve dávky vakcíny proti koronavírusu už dostalo 77 percent francúzskeho obyvateľstva.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona signalizovala v boji proti koronavírusu zámer zaviesť v polovici januára drastické obmedzenia pre nezaočkovaných ľudí. Na základe vládnych návrhov majú nezaočkovaní ľudia stratiť možnosť vstupu do reštaurácií, barov a diaľkovej dopravy. O tomto pláne v súčasnosti diskutuje parlament, informovala agentúra DPA.