Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko je za odstrihnutie Ruska od SWIFTu, kritizuje Bielorusko

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire (vpravo) a nemecký minister financií Christian Lindner hovoria s novinármi počas ich príchodu na stretnutie ministrov financií členských krajín EÚ v Paríži 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian medzičasom kritizoval Alexandra Lukašenka, ktorý ruským vojskám umožnil zaútočiť na Ukrajinu z Bieloruska.

Paríž 25. februára (TASR) - Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za "odstrihnutie" Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Niektoré členské štáty (Európskej únie) majú (voči odrezaniu Ruska od systému SWIFT) výhrady. Francúzsko nie je jedným z týchto štátov," povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire po stretnutí so svojimi európskymi rezortnými kolegami v Paríži.

Brusel toto opatrenie podľa Le Mairea zváži "nie v nasledujúcich dňoch a týždňoch, ale v najbližších hodinách."

Okrem Francúzska sa za odstrihnutie Ruska od systému SWIFT vyslovili aj Estónsko, Litva, Lotyšsko a Ukrajina.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian medzičasom kritizoval Alexandra Lukašenka, ktorý ruským vojskám umožnil zaútočiť na Ukrajinu z Bieloruska.

"Bielorusko a jeho ľudia si zaslúžia viac, ako stať sa komplicmi a vazalmi brutálneho režimu, ktorý sa rozhodol pre vojnové ťaženie," povedal minister zahraničných vecí Le Drian po stretnutí s líderkou bieloruskej exilovej opozície Sviatlanou Cichanovskou.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území. Západné krajiny reagovali ohlásením tvrdých sankcií proti ruským bankám a oligarchom.