Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzski komunisti sa rozlúčili s kosákom a kladivom na preukazoch

Foto: wikipedia

Toto rozhodnutie však pobúrilo konzervatívnych komunistov.

Paríž 11. februára (TASR) - Francúzska komunistická strana (PCF) pristúpila k revolučnému kroku a zo svojich členských preukazov odstránila kladivo a kosák. Stalo sa tak na 36. zjazde PCF, ktorý sa skončil v nedeľu, informoval britský denník Guardian.

Strana nahradila komunistický symbol päťcípou hviezdou reprezentujúcu Stranu európskej ľavice, voľné spojenectvo ľavicových strán, ktoré sa dostalo aj do Európskeho parlamentu.

Toto rozhodnutie však pobúrilo konzervatívnych komunistov. "Všetci v strane sme šokovaní," povedal tajomník PCF Emmanuel Dang Tran pre rozhlasovú stanicu France Info.

Podľa neho ide o odklon od tradičných hodnôt PCF. Kosák a kladivo predstavujú pre francúzsku robotnícku triedu "symbol odporu proti politike kapitalizmu". Tran obvinil vedenie strany, že sa snaží zapáčiť sociálnodemokratickým stranám ako sú "Zelení, socialisti, trockisti a čo ja viem kto ešte".

Predseda PCF Pierre Laurent obhajoval rozhodnutie zmenu symbolu, ktorý podľa neho už nezodpovedá súčasnej realite. "Chceme obrátiť sa smerom k budúcnosti," povedal pre rádio LCI. Dodal však, že strana bude pôvodný symbol používať na svojich demonštráciách.

PCF vznikla v roku 1920 a v čase nacistickej okupácie v druhej svetovej vojne sa jej vplyv šíril prostredníctvom francúzskeho odboja. Popularita strany, ktorá mávala ministrov v niekoľkých socialistických vládach, však v posledných rokoch klesá. Do vlaňajších prezidentských volieb neposlala vlastného kandidáta a v parlamente má len desať poslancov, hoci na vrchole svojho vplyvu ich mala až 182.