Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na klinike v Tours ležia zrejme dvaja pacienti s novým koronavírusom

Na snímke nový typ koronavírusu, ktorý pochádza z rovnakej skupiny ako vírus SARS a ktorý sa mohol preniesť medzi ľuďmi. Foto: TASR/AP

Prvý prípad úmrtia na následky tohto ochorenia vo Francúzsku zaznamenali koncom mája na infekčnom oddelení nemocnice v Lille.

Paríž 11. júna (TASR) - Ďalší dvaja pacienti s podozrením na infekciu novým koronavírusom sú hospitalizovaní na klinike vo francúzskom Tours, ležiacom asi 250 kilometrov juhozápadne od Paríža. V oboch prípadoch sa výsledky testov, ktoré by diagnózu mohli potvrdiť, očakávajú v stredu, informovalo dnes francúzske ministerstvo zdravotníctva.

Obaja pacienti, muži, nedávno navštívili Saudskú Arábiu. Práve v arabských krajinách zaznamenali doteraz najčastejší výskyt nového koronavírusu, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Ide o ochorenie podobné ťažkému akútnemu respiračnému syndrómu (SARS), ktorému počas globálnej epidémie z roku 2003 podľahlo približne 800 ľudí.

Od septembra 2012, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala nový typ koronavírusu (nCoV), bola nákaza celosvetovo potvrdená u viac ako 50 pacientov, z ktorých vyše tri desiatky zomreli. Prípady ochorenia hlásili aj z viacerých európskych krajín. Väčšina infikovaných navštívila však krátko predtým Katar, Saudskú Arábiu, Jordánsko alebo Pakistan.

Prvý prípad úmrtia na následky tohto ochorenia vo Francúzsku zaznamenali koncom mája na infekčnom oddelení nemocnice v Lille, kde naďalej leží v ťažkom stave aj ďalší infikovaný pacient.

Prvé tri prípady tejto nákazy potvrdilo pred desiatimi dňami aj talianske ministerstvo zdravotníctva.