Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vedci zistili koronavírus u mačky, žijúcej s nakazeným človekom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veterinárna škola odporučila ľuďom nakazeným koronavírusom, ktorí majú domáce zviera, aby sa vyhli úzkemu kontaktu s ním.

Paríž 2. mája (TASR) - Vedci vo Francúzsku zistili infekciu koronavírusom u mačky, ktorá žila v aglomerácii Paríža s osobou trpiacou ochorením COVID-19. Zviera malo problémy s dýchaním a trávením, informovali v sobotu francúzske médiá.

Ide o prvý takýto prípad vo Francúzsku. Veterinárna škola v Alforte (ENVA) neďaleko Paríža oznámila, že na prítomnosť nového vírusu SARS-CoV-2 bolo testovaných približne desať zvierat.

ENVA zistila vírus u tohto zvieraťa v spolupráci s odborníkmi z Národnej agentúry pre bezpečnosť potravín, životné prostredie a ochranu zdravia pri práci (ANSES), Výskumného ústavu pre poľnohospodárstvo, potravinárstvo a životné prostredie (INRAE) a Pasteurovým inštitútom.

Veterinárna škola odporučila ľuďom nakazeným koronavírusom, ktorí majú domáce zviera, aby sa vyhli úzkemu kontaktu s ním. Mali by nosiť rúško alebo inú ochranu nosa a úst a umyť si ruky, ak chcú zviera hladkať.

ENVA zároveň upozornila, že zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by sa vírus prenášal z domácich zvierat na ľudí alebo z ľudí na iné zvieratá. Prípady takéhoto prenosu sú zriedkavé a doteraz sa vyskytli v Belgicku, Hongkongu alebo v Spojených štátoch.