Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Paríž kritizuje neústupčivosť Londýna v pobrexitových rokovaniach

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po odchode Británie z EÚ k 31. januáru tohto roku začali obe strany intenzívne diskusie s cieľom vymedziť nový rámec svojich budúcich vzťahov a uzavrieť dohodu o voľnom obchode.

Paríž 31. augusta (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v pondelok povedal, že pokrok v pobrexitových rozhovoroch medzi EÚ a Britániou nenastáva z dôvodu "neústupčivého" a "nerealistického" prístupu Londýna. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pokrok v rozhovoroch nenastáva z dôvodu neústupčivého a jasne nerealistického postoja Spojeného kráľovstva," povedal Le Drian v príhovore k francúzskym veľvyslancom v európskych krajinách.

Le Drian tiež uviedol, že EÚ je v súvislosti s dosiahnutím pobrexitovej dohody "zjednotená tak, ako ešte nikdy", uvádza agentúra Reuters. To, či sa napokon podarí dospieť k dohode, však podľa neho teraz závisí od postoja britskej strany.

Po odchode Británie z EÚ k 31. januáru tohto roku začali obe strany intenzívne diskusie s cieľom vymedziť nový rámec svojich budúcich vzťahov a uzavrieť dohodu o voľnom obchode.

Rokovania sa musia ukončiť ešte počas tzv. prechodného obdobia, ktoré sa skončí 31. decembra 2020. Ak sa dovtedy nepodarí dosiahnuť v tomto smere dohodu, od 1. januára 2021 sa vzájomné obchodné vzťahy EÚ a Británie budú riadiť všeobecnými pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Dosiahnutiu dohody dosiaľ bránia vzájomné nezhody v oblastiach ako rybolov či štátna podpora. Prípadná dohoda musí byť pripravená na schválenie do summitu EÚ, ktorý sa bude konať 15.-16. októbra, aby sa ešte do konca roka stihol dokončiť proces jej ratifikácie.