Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsko kritizovalo postoj Talianska ohľadom lode s migrantmi

Migranti sa vyloďujú zo záchrannej lode Humanity 1, ktorú prevádzkuje nemecká organizácia SOS Humanitarian, v prístave Catania na Sicílii v južnom Taliansku, v nedeľu skoro 6. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Pravicová vláda novej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej od nástupu do úradu v októbri sprísnila politiku krajiny voči migrantom.

Paríž 9. novembra (TASR) - Francúzsko odsudzuje "neprijateľné správanie" Talianska po tom, čo táto krajina odmietla povoliť záchranárskej lodi na palube s 234 migrantmi zakotviť na Sicílii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa v utorok odvolala na zdroje vlády v Paríži.

"Správanie sa talianskych úradov v tejto záležitosti je neprijateľné, v rozpore s námorným právom a duchom európskej solidarity," uviedol zdroj.

Loď Ocean Viking prevádzkuje francúzska organizácia SOS Méditerranée a už takmer tri týždne čaká na pridelenie prístavu. Na na palube má 234 osôb. Francúzsko oznámilo, že plavidlu umožní zakotviť v prístave Marseille, píše talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z francúzskeho ministerstva vnútra. Malo by sa tak stať pravdepodobne v priebehu štvrtka.

Pravicová vláda novej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej od nástupu do úradu v októbri sprísnila politiku krajiny voči migrantom. Zaistila však, aby sa na pevninu dostali zranené osoby, ženy a deti. Ostatní musia zostať na lodiach. Zodpovednosť za migrantov, ktorí sa na palubu záchranárskych lodí nalodili v medzinárodných vodách, podľa Talianska nesú tie krajiny, ktorým lode patria.