Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko kritizuje Austráliu za zrušenie kontraktu o ponorkách

Na archívnej snímke Florence Parlyová. Foto: TASR/AP

Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová označila toto porušenie zmluvy za závažné.

Paríž 16. septembra (TASR) - Francúzsko kritizuje prekvapivé rozhodnutie Austrálie, ktorá zrušila "zmluvu storočia" na výstavbu konvenčných ponoriek uzavretú s Francúzskom a namiesto toho uprednostňuje ponorky poháňané jadrovou energiou a postavené s využitím amerických a britských technológií.

"Je to naozaj rana do chrbta. S Austráliou sme nadviazali vzťah dôvery, táto dôvera bola zradená," povedal vo štvrtok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian pre rozhlasovú stanicu France Info.

Francúzsko v roku 2016 získalo kontrakt na zostrojenie 12 ponoriek pre austrálske námorné sily v hodnote 31 miliárd eur. Išlo o najväčší obranný kontrakt zo strany Austrálie. Projekt sa však oneskoril najmä z dôvodu požiadavky Canberry, aby mnohé komponenty pochádzali z miestnych zdrojov.

Le Drianovo vyjadrenie je reakciou na stredajšie oznámenie Británie, Spojených štátov a Austrálie, že podpísali bezpečnostnú zmluvu o zdieľaní pokročilých obranných technológií so snahou kontrovať Číne.

Toto partnerstvo zároveň umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon.

Trilaterálna zmluva s názvom AUKUS bude tiež zahŕňať spoluprácu v oblasti umelej inteligencie, kvantových technológií a kybernetiky.

V dôsledku tohto paktu Austrália zrušila zmluvu na stavbu ponoriek navrhnutých vo Francúzsku.

Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok vo vyhlásení na sociálych sieťach vysvetlil, že "rozhodnutie (Austrálie) nepokračovať v ponorkách triedy Attack a ísť inou cestou nie je zmenou myslenia, ide o zmenu potrieb".

Šéf francúzskej diplomacie Le Drian, ktorý na zmenu postoja Austrálie reagoval "hnevom a veľkou zatrpknutosťou", tiež uviedol, že je "znepokojený americkým správaním". "Toto jednostranné a náhle rozhodnutie je veľmi podobné tomu, čo robieval (exprezident Donald) Trump".

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová označila toto porušenie zmluvy za "závažné" a dodala, že je "veľmi zlou správou" o prístupe k "rešpektovaniu daného slova".

"Pokiaľ ide o geopolitiku a medzinárodnú politiku, je to vážne," vyhlásila Parlyová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RFI, pričom zároveň dodala, že jej je jasnejší "spôsob, akým Spojené štáty pristupujú k svojim spojencom".

Austrália si v roku 2016 vybrala francúzsku spoločnosť Naval Group na dodávku dvanástich ponoriek s konvenčným pohonom (nejadrovým) odvodených od budúcich francúzskych jadrových ponoriek Barracuda. Hodnota kontraktu v hodnote 31 miliárd eur sa v súčasnosti odhaduje na 90 miliárd dolárov - a to v dôsledku prekročenia nákladov a zmien menových kurzov.

Denník Le Figaro dodal, že americký prezident Joe Biden zaujal pri oznamovaní dohody s Austráliou "zmierlivý" tón, keď uisťoval, že USA chcú úzko spolupracovať s Francúzskom práve v tejto strategickej oblasti. Francúzsko je podľa neho "kľúčovým partnerom" Washingtonu v indo-pacifickom regióne.