Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Macron a Kázimí upozornili na dôležitosť boja proti terorizmu

Iracký premiér Mustafa Kázimí (uprostred) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia pred Elyzejským palácom v Paríži v pondelok 19. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Macron navštívil Bagdad 2. septembra. Ako dôvod návštevy uviedol novú iniciatívu na posilnenie suverenity Iraku pripravovanú v koordinácii s Organizáciou Spojených národov.

Paríž 20. októbra (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron a iracký premiér Mustafa Kázimí na pondelkovom stretnutí v Paríži upozornili na dôležitosť boja proti terorizmu. Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie úradu prezidenta.

Stretnutiu s irackým lídrom predchádzala návšteva Iraku, ktorú francúzsky prezident absolvoval v septembri. Počas svojej návštevy vyjadril podporu suverenite Iraku a uviedol, že najväčšími výzvami pre túto krajinu predstavujú militanti Islamského štátu a zahraničné zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.

Macron na sociálnej sieti Twitter vyhlásil, že Francúzsko pokračuje vo svojom záväzku – stojí na strane Iraku v boji proti terorizmu a podporuje a rešpektuje jeho suverenitu. „Zlo porazíme a vytrhneme aj s koreňom," dodal Macron.

Podľa vyhlásenia úradu francúzskeho prezidenta obaja lídri uvítali plán, ktorý im – v záujme rozšírenia výstavby podzemnej železnice v Bagdade – predstavila francúzska spoločnosť Alstom, ktorá pôsobí prevažne na trhu železničnej, ale aj osobnej dopravy.

Macron navštívil Bagdad 2. septembra. Ako dôvod návštevy uviedol novú iniciatívu na posilnenie suverenity Iraku pripravovanú v koordinácii s Organizáciou Spojených národov. Počas svojej návštevy sa stretol s irackým prezidentom Barhámom Sálihom, premiérom Mustafom Kazimím a prezidentom irackého Kurdistanu Néčírvanom Barzaním.