Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Macron ľutuje diplomatickú roztržku s Alžírskom

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron má podľa tohto predstaviteľa "veľký rešpekt voči alžírskemu ľudu a jeho histórii" i voči zvrchovanosti severoafrickej krajiny.

Paríž 9. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron má voči Alžírsku "obrovský rešpekt" a "ľutuje" diplomatickú roztržku, ktorú spôsobili jeho októbrové kritické vyjadrenia o vláde tejto krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu francúzskeho prezidenta.

"Prezident republiky ľutuje sporné záležitosti a nedorozumenia spôsobené zverejnenými vyjadreniami," uviedol vysokopostavený predstaviteľ prezidentskej kancelárie, ktorý si neželal byť menovaný.

Macron má podľa tohto predstaviteľa "veľký rešpekt voči alžírskemu ľudu a jeho histórii" i voči zvrchovanosti severoafrickej krajiny.

Vzťahy medzi Francúzskom a jeho bývalou kolóniou Alžírskom sú napäté od roku 1962, keď Alžírsko získalo nezávislosť po osemročnom boji, pripomína AFP. Macron sa od svojho zvolenia v roku 2017 usiloval dosiahnuť zmenu v týchto vzťahoch a priznával zodpovednosť Francúzska za priestupky spáchané v Alžírsku.

Vzťahy sa však opätovne zhoršili v októbri, keď Macron pre denník Le Monde uviedol, že v Alžírsku vládne "politicko-vojenský systém". Táto krajina má podľa Macrona tiež "oficiálnu históriu", ktorá bola "úplne prepísaná" a nezakladá sa na pravde.

Alžírsko v reakcii na to odvolalo svojho veľvyslanca z Paríža a zakázalo francúzskym vojenským lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru.