Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Macron vyjadril znepokojenie v súvislosti s Navaľného zdravím

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Navaľného, Putinovho oponenta, vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok.

Paríž 26. apríla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok počas rozhovoru ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že má vážne obavy o zdravie väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Macronovu kanceláriu.

Macron vyjadril nad súčasným stavom Navaľného, ktorý v piatok ukončil hladovku, ako aj nad "rešpektovaním jeho základných práv", "hlboké znepokojenie".

Navaľného, najvýraznejšieho Putinovho oponenta, vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľnyj z útoku viní Kremeľ, no Moskva všetky obvinenia odmieta. Jeho zadržanie a odsúdenie vyvolalo v Rusku sériu protestov.

Francúzsky prezident taktiež počas rozhovoru s Putinom vyjadril podporu európskym "partnerským krajinám" po tom, ako Rusko vyhostilo jedného talianskeho a 20 českých diplomatov, uviedol jeho úrad.

Macron tiež vyzval Putina, aby sa "v dobrej viere a udržateľným spôsobom zaviazal k zníženiu napätia s Ukrajinou, a to konkrétnym stiahnutím vojsk a ťažkej techniky na hranici, jasným opätovným potvrdením prímeria a dôveryhodným obnovením dialógu".