Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzsky minister zakáže propalestínske demonštrácie v Paríži

Na snímke zo 17. mája 2017 Gérald Darmanin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ako dôvod na sociálnej sieti uviedol, že pri demonštráciách v roku 2014 došlo k masívnemu narušeniu verejného poriadku, informujú agentúry AFP a DPA.

Paríž 13. mája (TASR) - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin zakáže plánované propalestínske demonštrácie v Paríži. Ako dôvod na sociálnej sieti vo štvrtok uviedol, že pri demonštráciách v roku 2014 došlo k masívnemu narušeniu verejného poriadku, informujú agentúry AFP a DPA.

Pred siedmimi rokmi demonštrovali vo francúzskej metropole proti vtedajšej izraelskej vojenskej ofenzíve v pásme Gazy tisíce ľudí. Pri potýčkach zaútočili vandali aj na jednu synagógu a židovské predajne.

Francúzsky minister obrany spresnil, že dal príkaz parížskemu policajnému prefektovi, aby demonštrácie naplánované na sobotu zrušil. Prefekti ako najvyššie postavení zástupcovia štátnej moci boli tiež v jednotlivých francúzskych regiónoch vyzvaní na mimoriadnu ostražitosť a "obranu svätýň, škôl, kultúrnych centier a obchodov židovskej komunity".

Aktivisti zvolali protest v dištrikte Barbes v severnej časti francúzskej metropoly, aby demonštrovali proti izraelskému použitiu sily v pásme Gazy v reakcii na raketové útoky palestínskych militantov na židovský štát.

Niekoľko tisíc protestujúcich sa 19. júla 2014 vzoprelo zákazu demonštrácie v Barbes, pričom protest sa rýchlo zvrhol do násilných potýčok, ktoré trvali niekoľko hodín.