Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na obranu francúzskeho ministra vnútra sa postavilo 167 poslancov

Na archívnej snímke Gérald Darmanin. Foto: TASR/AP

Darmanin obvinenia odmieta.

Paríž 15. júla (TASR) – Na obranu nového francúzske ministra vnútra Géralda Darmanina, ktorého vyšetrujú pre podozrenie zo znásilnenia, sa postavilo 167 poslancov z centristickej strany Republika v pohybe prezidenta Emmanuela Macrona, informovala agentúra DPA.

„Verejná pomsta nie je spravodlivosť," uviedli poslanci a poslankyne v stĺpčeku uverejnenom v stredu v denníku Le Monde, ktorý sa venoval obrane ministra Darmanina.

„V krajinách, v ktorých je porušovaná prezumpcia neviny, nie sú obete sexuálneho násilia, najmä ženy, lepšie chránené," píšu ďalej poslanci.

Darmanin obvinenia odmieta. Na jeho obranu sa už v utorkovom rozhovore pri príležitosti Dňa dobytia Bastily postavil prezident Macron, podľa ktorého už polícia vyšetrovanie niekoľkokrát zastavila z procedurálnych dôvodov.

V druhom liste 91 feministických aktivistiek a aktivistov z 35 krajín odsúdilo Darmaninovo vymenovanie za ministra. Okrem neho sa im nepozdáva ani nový minister spravodlivosti Eric Dupont-Moretti, prominentný právnik, ktorý kritizoval hnutie MeToo.

„Francúzske vládne nominácie predstavujú politický posun k antifeminizmu, ktorého význam presahuje hranice Francúzska," píšu signatári listu.