Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsko nasadí v Deň dobytia Bastily do ulíc 130.000 policajtov

Francúzsky armádny vrtuľník Fennec letí nad Parížom počas skúšky na prehliadku Dňa Bastily, utorok 11. júla 2023. Foto: TASR/AP

Autobusové a električkové spojenie bude vo všetkých mestských aglomeráciách premávať len do 22.00 h SELČ. Prímestské vlaky a parížske metro budú v prevádzke v štandardnom režime.

Paríž 13. júla (TASR) - Francúzsko je pripravené nasadiť do ulíc počas štátneho sviatku Dňa dobytia Bastily, ktorý pripadá na 14. júla, až 130.000 príslušníkov polície.

Rozhodlo sa tak pre obavy z obnovenia násilných protestov, ktoré prebiehali po tom, ako polícia pri dopravnej kontrole zastrelila 17-ročného mladíka, informuje TASR podľa stredajšej správy tlačovej agentúry DPA.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že vo štvrtok a v piatok večer bude v uliciach fyzicky nasadených 45.000 policajtov. Okrem toho budú pripravené aj špeciálne jednotky, vrtuľníky, drony a obrnené vozidlá.

Autobusové a električkové spojenie bude vo všetkých mestských aglomeráciách premávať len do 22.00 h SELČ. Prímestské vlaky a parížske metro budú v prevádzke v štandardnom režime.

Protesty a násilnosti vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín.

Francúzska vláda preto pred blížiacim sa štátnym sviatkom zakázala predaj, prepravu a použitie ohňostrojov a pyrotechniky. Niekoľko miest z bezpečnostných dôvodov zrušilo aj každoročné tradičné ohňostroje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež neprednesie svoj zvyčajný prejav v televízii.